Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Otázniky Antona Vydru: O zvláštnych menách

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Tam, kde je pseudonymný autor, nemohol by byť aj pseudonymný čitateľ? Táto otázka mi zišla na um pri čítaní jednej diplomovej práce o Sørenovi Kierkegaardovi. Možno si ju už niekedy niekto položil, no ja si ju kladiem až teraz. A je to – priznávam, že aspoň pre mňa – zaujímavá otázka.

Otázniky Antona Vydru: O zvláštnych menách

kierkegaard mal rád pseudonymy: Johannes Climacus, AntiClimacus, Johannes de Silentio Victor, Sudca Wilhelm, a tak ďalej. Autorstvo svojich kníh nechával často pripísať týmto postavám. Nebola to zásterka, on sám sa za týmito menami neskrýval, neutajoval nimi svoju identitu. Úmysel bol iný. Kierkegaardovi išlo o to, aby sa vžil do svojej vymyslenej postavy, ktorou sám nebol, mohol by byť alebo ňou byť chcel, a nechal ju tak napísať knihu a vyjadriť v nej jej vlastné – nie jeho – myšlienky a tvrdenia. Tak vznikli Kierkegaardovi pseudonymní autori.

A teraz to obráťme naruby. Aké by to bolo, čítať nejaké diela (napríklad aj tie Kierkegaardove) pseudonymne? Nebola by to čitateľská rozkoš? Napríklad by som sa zámerne vkladal do pozícií raz optimistu, inokedy pesimistu, tu by som bol kritickým čitateľom zastávajúcim voľnomyšlienkárske postoje, tam zasa prísne religiózne – ani jedna z tých pozícií by mi nebola vlastná, no bol by to čitateľský plezír. Ktovie, po čase by som už azda ani nevedel, kto v skutočnosti som, prípadne ktoré z tých všemožných čitateľských Ja je moje vlastné. Namiesto jedného Ja by tu bola hotová mnohosť mojich rôznych Ja. Mimochodom, ako by znelo množné číslo pre takéto rozličné Ja, ktoré by museli byť odlišné od ešte rozličnejších My?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite