Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Sputnik a geopolitika

.peter Zajac .stĺpčeky .komentár týždňa

Sputnik V nemá ako ostatné vakcíny proti covid-19 technický, ale symbolický význam. Chce byť víťazstvom. Aj médiá ho spojili do dvoch slov: Kalašnikov a Sputnik.

Komentár Petra Zajaca: Sputnik a geopolitika

čakanie na výsledky z maďarského a ruského laboratória boli čistou kamuflážou. Mohli sme sa dozvedieť len to, čo už vieme a čo nijako neruší základný problém s ruskou vakcínou – že nie je zaregistrovaná v Európskej únii. Igor Matovič s Marekom Krajčím si z nás aj s tým vítaním v Košiciach a cestovaním do Maďarska urobili vazalov. A dnešná vláda v tom pokračuje, keď sa nás usiluje presvedčiť, že teraz je to už v poriadku. Ale nie je. Od 1. júna sa bude dať u nás očkovať spochybňovanou vakcínou, neregistrovanou v Európskej únii. Lenže my sme členmi Európskej únie a mali by sme sa riadiť jej pravidlami. To, že sa neriadime, je zase len taký gaťafalš uhorský, podľa ktorého sa európskymi pravidlami riadime, keď ide o naše slovenské záujmy, ale neriadime, keď ide o naše európske povinnosti. 

Štáty Európskej únie si počkajú na európsku registráciu Sputnika V, a potom sa rozhodnú podľa vlastnej potreby. My sme sa, naopak, chytrácky rozhodli vakcínu najprv kúpiť a potom sa pýtať, čo s ňou. Bolo to krátkozraké chytráctvo, lebo sme ako druhí po Maďarsku vpustili do Európskej únie neregistrovanú vakcínu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite