Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: O manželstve pre všetkých

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Dva protichodné zákony ležali v českej snemovni po celé volebné obdobie: manželstvo pre homosexuálov aj ústavné zakotvenie rodiny ako zväzku muža a ženy. Zo šuplíkov ich vytiahli teraz. Päť mesiacov pred voľbami.

Český týždeň Tomáša Němečka: O manželstve pre všetkých

predseda ústavnoprávneho výboru Marek Benda z ODS, stelesnená inštitucionálna pamäť parlamentu (zasadá tu – s krátkou prestávkou – od roku 1990), ani príliš neskrýval otrávenosť: „Teraz sa tu hráme na nejakú kultúrnu vojnu.“ Snemovňa je podľa neho rozdelená, takže žiadny z návrhov nezíska väčšinu. Obom táborom však prišlo hlasovanie vhod.

 Doterajší favorit prieskumov, koalícia Pirátov a hnutia STAN, stratil tempo po správe o ruskej diverznej akcii v muničnom sklade Vrbětice v roku 2014 (odrazu ich zatienila ODS, ktorá ožila, lebo zahraničná a bezpečnostná politika je jej parketa). Piráti/STAN – česká obdoba PS/Spolu – preto potrebovali rýchlo ukázať, kto je tu lídrom všetkého moderného, a posunuli do druhého čítania „manželstvo pre všetkých“. Takisto opačný tábor si užil obranu „tradičnej rodiny“: najemotívnejší kaliber nasadil šéf SPD Tomio Okamura. Česko-japonský politik sa ako šesťročný po rozchode svojich rodičov ocitol v detskom domove na Ústecku a vraj by vtedy „radšej skočil z okna“, než aby ho adoptoval pár rovnakého pohlavia... Liberáli ani konzervatívci nemali dosť hlasov na zamietnutie ani jedného zákona. Preto poslali na prerokovanie do výborov obidva. Tým pádom sa zrejme do októbrových volieb nestihne schváliť ani jeden.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite