Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky Antona Vydru: O pravde a omyloch

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Erazmus Rotterdamský nechá v dialógu Epikurejec prehovoriť postavu Hedonia takto: „Omyl je plodný, pravda je len jedna.“ Tá veta na okamih vzbudila moju pozornosť. A tak som sa pustil do pátrania.

Otázniky Antona Vydru: O pravde a omyloch

erazmov dialóg medzi Hedoniom a Spudaeom sa začína úvahami o ostrých hádkach múdrych mužov o povahu konečného cieľa, ku ktorému by malo smerovať všetko živé i neživé. Spudaeus v jednom momente povie, že ho prekvapuje, koľko mudrcov vzájomne bojovalo o takúto vec.

Hedoniova odpoveď, ktorá nasleduje, je zaujímavá: vraj jeho to neudivuje, lebo to istotne bude tým, že omyl býva plodný (fœcundus), kým pravda je len jedna (simplex). Spočiatku mi trochu unikal význam tejto narážky. Navyše, slovko simplex sa zvyčajne prekladá ako jednoduchý, prostý, no má aj význam niečoho, čo je jedno, samo – opakom je potom complex, komplikované, „pozošívané dokopy z viacerých vecí“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite