Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Ústavný súd rozmetal šachovnicu

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Pre 77-ročného predsedu českého Ústavného súdu Pavla Rychetského to bola chvíľa, ktorú si viditeľne užil. Konečne prišiel zásadný nález: sudcovia zrušili volebné pravidlá. Osem mesiacov pred voľbami.

Český týždeň Tomáša Němečka: Ústavný súd rozmetal šachovnicu

pavel Rychetský si nachystal mediálnu pozornosť už týždeň vopred. V rozhovore s reportérom týždenníka Echo prezradil, že sa väčšina pléna zhodla na rozpore pravidiel s ústavou (tá totiž predpisuje voliť do snemovne „podľa zásady pomerného zastúpenia“). Od tej chvíle sa len zvyšovali stávky, ako hlboko bude Ústavný súd rezať. Alebo odloží účinky nálezu, aby neohrozil tohtoročné voľby? Nález bol zverejnený minulú stredu o 9.00 ráno. Rez bol zásadný – a okamžitý.

Po prvé, súd zrušil metódu prepočítavania hlasov, ktorá zvýhodňuje víťaza. Takto v minulých voľbách získalo hnutie ANO premiéra Andreja Babiša s necelými 30 % hlasov v dvestočlennej snemovni 78 mandátov (teda 40 % kresiel). Naopak, starostovské hnutie STAN, ktoré ako posledné prekonalo hranicu pre vstup do parlamentu, za svojich 5,18 % získalo 6 poslancov (3 % kresiel). Inak povedané, na jedného poslanca víťazného ANO stačilo 19 232 hlasov, zatiaľ čo posledný STAN ich potreboval 43 692. A po druhé, ústavný súd zrušil aj „mečiarovskú inšpiráciu“ v českom systéme, keď sa klauzuly pre koalície sčítajú, takže dvojčlenná potrebuje 10 % a trojčlenná 15 %. Po zbúraní pravidiel sme sa tak ocitli takmer v bode nula. Voľby sa majú konať v októbri, ale niet podľa čoho rozdeliť mandáty. Akoby nestačila pandémia – Česko sa ocitlo aj na hrane ústavnej krízy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite