Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky Antona Vydru: O vierach a poverách

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Ľudia často veria neuveriteľným veciam. Priznávam, táto veta v sebe nesie jemný náznak ironického rozporu. Paradoxom na druhú je, že ľudia veľakrát vôbec neveria tým veciam, ktoré uveriteľné sú.

Otázniky Antona Vydru: O vierach a poverách

dejiny vedy poznajú jeden neuveriteľný príbeh. V skutočnosti síce uveriteľný je, no keď si ho vypočujete, budete nad ním zrejme krútiť hlavou, že ako sa len také dačo mohlo stať. Nuž, mohlo sa.

V roku 1864 zomrel v štvrti Ballintemple írskeho mesta Cork jeden z najslávnejších matematikov a logikov George Boole, zakladateľ slávnej Boolovej algebry. Nemal ani päťdesiat rokov a jeho smrť bola – dá sa povedať – dosť zbytočná.V chladnom novembrovom počasí sa pán Boole vybral na pravidelnú prechádzku, zmokol, prechladol a po dvoch týždňoch bolo po ňom. Lenže nebolo by, keby sa jeho tridsaťročná manželka Mary Everest Boolová nerozhodla pri liečbe manželovho prechladnutia pre vtedy nový typ terapie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite