Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky Antona Vydru: O ľudskej ľstivosti

.anton Vydra .stĺpčeky ..otázniky antona vydru

Obalamutiť niekoho je azda nemorálne, no v dejinách ľudstva a vlastne aj v evolučných dejinách to bola vždy úspešná stratégia, ako dosiahnuť ciele, na ktoré bežné nástroje nestačili. Môžeme teda pochváliť neresť?

Otázniky Antona Vydru: O ľudskej ľstivosti

tarquinius Superbus raz bojoval proti mestu Gabii, no nie a nie sa ho zmocniť. Spolu so svojím synom Sextom teda vymysleli proti mestu nasledujúcu habaďúru: Sextus zahral divadielko o smrteľne ranenom synovi, ktorého chcel zavraždiť jeho vlastný tyranský otec a so stonaním sa dovliekol až k bránam Gabii. Obyvatelia mesta ho celého skrvaveného (samozrejme, iba brutálne pofŕkaného krvou) prichýlili a čoskoro ho začali obdivovať za jeho bojovnosť a „túžbu pomstiť sa krutému otcovi“. Celé Gabii mu tak zakrátko doslova ležalo pri nohách, vrátane armády. Vtedy dal Sextus svojmu poslovi za úlohu vyzvedieť sa u otca, ako má teraz postupovať, aby mohli mesto poraziť.

Posol našiel starého Tarquinia prechádzať sa v záhrade, predniesol mu synovu prosbu a čakal, čo na to otec. Lenže ten nepovedal nič a začal ako bláznivý sekať hlávky makovíc, čo rástli v záhrade. Posol, udivený z tohto konania, bol presvedčený, že Tarquinius sa načisto pomiatol a s touto správou sa aj vrátil k Sextovi. Na rozdiel od posla však syn ihneď pochopil, v čom spočíva táto nezvyčajná správa, a nasledujúci deň sťal hlavy všetkým vysoko postaveným úradníkom mesta. V tom okamihu už Tarquiniovi nič nebránilo víťazne vstúpiť do mesta, kde ho so širokým úsmevom privítal jeho syn.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite