Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky Antona Vydru: Pozor na starého ovada

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

My z východu mu hovoríme napríklad bong alebo bongar a takisto, že „griže jak fras“. Ovad je v našich kultúrnych predstavách azda najhnusnejší a najdotieravejší hmyz, ktorého nik nemá rád. A predsa je vzorom najušľachtilejšej výchovy k občianstvu. Ako to?

Otázniky Antona Vydru: Pozor na starého ovada

kultúrne dejiny ovada hovädzieho (tabanus bovinus) majú svoje korene v gréckom mytologickom svete. Ono bodavé stvorenie slúžilo tvorcom mýtov ako katanský hmyz, nástroj v rukách mocných bohov, ktorým trápili tých, čo sa im sprotivili. 

A bolo to veru veľmi nepríjemné trápenie.V klasickej gréckej tragédii Spútaný Prométheus, pripisovanej zvyčajne Aischylovi, čítame o ovadovi strašné veci. Boh Zeus – verný svojej povesti sexuálneho maniaka – sa bezhlavo zamiloval do krásnej smrteľníčky Ió, čo, samozrejme, nemohlo ostať bez následkov. Jeho žena Héra to vytušila a poďho detektívne skúmať, ktože je tá mladá ženuška. Zeus, keďže je všemocný, premení v poslednej chvíli sexuálnej rozkoše Ió na kravu a tvári sa, že on nič, že on len dojí mladú kravku. Viac už asi pre našu predstavivosť netreba a viac nebolo treba ani Hére. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite