Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Robiť filmy vľúdne ako Babička

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

V novinových rozhovoroch s Jiřím Menzelom bolo nápadné, ako o sebe hovoril nelichotivo: je meštiak, nestatočný, lenivý, nafúkaný, sebec, frfloš a moralista. Chýbalo len gýčiar. Ale aj to by bol pokojne priznal.

Český týždeň Tomáša Němečka: Robiť filmy vľúdne ako Babička

najzaujímavejšie interview preto poskytol v októbri 2003 českým Hospodářským novinám, keď pýtajúci sa - bol ním politický komentátor Jiří Leschtina - túto nacvičenú figúru prerazil. Menzel sa tu opakovane vracia k spolužiakovi-oponentoviz pražskej FAMU Pavlovi Juráčkovi, ktorý ako jediný z českých a slovenských filmárov podpísal Chartu. Juráček nakrútil vlastne iba dva filmy, náročné alegórie. 

V nemeckej emigrácii sa potom zatrpknuto upíjal na gauči, kým sa vrátil do Česka ako zabudnutá vyhasnutá hviezda a pred revolúciou zomrel. „Juráčkov nekompromisný postoj mi pripadal neproduktívny,“ spomínal Menzel. „Chcel som točiť slušné filmy. Ale ak máte takýto cieľ, tak nemôžete stáť a dávať najavo – všetci si ma všimnite a pokorte sa pred tým, že som pevný ako skala.“Menzel sa už na škole hlásil k tomu, že chce tvoriť s rovnakým cieľom, ako Božena Němcová písala Babičku

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite