Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.cirkev pod lupou: Stĺp svetla nad nami

.marína Gálisová .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Dobre, že ten Mariánsky stĺp v Prahe vztýčili. Matka Božia, vzývaná mnohými krásnymi básnickými výrazmi, sa v dejinách Cirkvi spomína aj ako svetlo všetkých ľudí. Jej venovaný pamätník na Staromestskom námestí namieril silný lúč na dejiny Európy, vzťah Čechov k náboženstvu, ale najmä schopnosť človeka rešpektovať vyšší morálny princíp.

.cirkev pod lupou: Stĺp svetla nad nami

stĺp po prvý raz stavali ešte v roku 1650, cisár Ferdinand III. tak ďakoval Panne Márii za to, že Praha sa dva roky predtým ubránila švédskym vojskám. Strhli ho v roku 1918 – spisovateľ Franta Sauer, kamarát Jaroslava Haška, nahovoril hasičom, že to od nich chce Národný výbor československý (orgán, ktorý zohral rolu pri začiatkoch samostatného Československa). Po Nežnej revolúcii prišli snahy o obnovu stĺpu. Neprebehlo to bez sporov, predsa len, české kraje a katolicizmus, to je vášnivý vzťah v pozitívnom i negatívnom zmysle.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite