Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Čistič Mikas

.peter Zajac .stĺpčeky .komentár týždňa

Takto sa vyjadril na margo zatvorených kín, divadiel a galérií náš hlavný hygienik Ján Mikas: „Viera je ústavné právo každého z nás, nedával by som ju na rovnakú úroveň ako zábavu.“

Komentár Petra Zajaca: Čistič Mikas Natália Ložeková / natalialozekova.sk

to, že hlavný hygienik nevie, čo je kultúra, nás nemusí trápiť. Ani netuší, že kultúra je Geertzov „zhustený popis“ celkového spôsobu života spoločnosti a Huntingtonov celok hodnôt, postojov, vier, presvedčení, orientácií a základných predpokladov, ktoré vtláčajú ľudia spoločnosti. To, že ju pokladá za zábavu, svedčí len o tom, že radšej chodí na operetu ako na operu. A to, že rozhoduje o niečom, na čo nemá právomoci, sa mu môže vypomstiť práve preto, že je nekultúrny. 

Predseda vlády mu síce rád prenechal politické kompetencie rozhodovať o tom, o čom nemajú rozhodovať hygienici, ale to svedčí len o jeho neobozretnosti, hoci predsedova logika je jednoduchá. Ak bude mať Mikas úspech, zmocní sa ho predseda, ak bude prüser, nedoplatí na to Matovič, ale Mikas.

Nemusí nás trápiť ani čistič na súde vo Svidníku. Hovorí nám len to, že jeden svet je, a predsa dva sú svety. Jeden, v ktorom sudca udelí podmienečný trest výtvarníkovi za to, že poleje pamätník jednému z najodpornejších predstaviteľov zločineckého komunistického režimu, hoci by ten pamätník nemal vôbec existovať, a druhý radšej neodsúdi popierača holokaustu a nájde si na to dosť právnických kľučiek. To je skutočná očista súdnictva, ktoré ani netuší, čo je zločinecký komunistický režim a „jáchymovská lož“, rovnako ako netuší ten sudca, ktorý oslobodí kotlebovcov, čo je zločinecký fašistický režim a „osvienčimská lož“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite