Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus: Keď fundamentalizmus zabíja

.michal Oláh .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Pandémia koronavírusu vyvolala v slovenskej katolíckej cirkvi diskusiu veriacich a kléru o prijímaní eucharistie do rúk namiesto jej podávania priamo do úst. A tiež odštartovala kritiku vládneho nariadenia, ktoré zakazuje verejné bohoslužby.

Koronavírus: Keď fundamentalizmus zabíja

niektorí kňazi aj dnes nerešpektovali zákaz hromadných bohoslužieb oháňajúc sa kánonickým právom. Lenže argumenty proti týmto opatreniam sú spravidla ideologické. V ich pozadí je presvedčenie, že dotyk eucharistie s rukou laika je nedôstojný rovnako ako omrvinky tela Kristovho stratené na dlaniach laika. Pre ľudí neznalých problematiky treba pripomenúť, že my katolíci spolu s pravoslávnymi veríme vo fyzickú prítomnosť Krista v kúsku premeneného chleba a vína.

Kritici uzavretia chrámov zasa vierolomne argumentujú potrebou blízkosti veriacich počas pandémie a prirovnávajú situáciu k stredovekým morovým ranám. Z týchto argumentov kričí náboženský fundamentalizmus tradicionalistov, ktorí hľadajú odpoveď na pandémiu v historickej paralele, ale bez pochopenia dobových súvislostí. Čo si o tom myslí slovenský kňaz žijúci v Ríme? „Keď talianska biskupská konferencia zrušila omše v celom Taliansku, bol som nahnevaný, pretože som bol pripravený slúžiť aj napriek nebezpečenstvu,“ zveril sa mi v telefóne po prepuknutí pandémie kňaz Peter Juhás.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite