Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slušné Slovensko Jakuba Ivanča: Keď sa stratí dôvera

.jakub Ivančo .stĺpčeky .za slušné slovensko

Počas ciest po Slovensku sa stretávame so všeličím. Už som si zvykol na podozrievavé pohľady. Aj tak mnou zamávalo frustrované vyhlásenie pána v strednom veku s drahými okuliarmi: „Ja už nikomu, ničomu neverím!“ V hlase mal strach, hnev aj odhodlanie. A autenticitu.

základom našej spoločnosti je zdravá miera dôvery. Umožňuje nám živiť špecializované komplexné systémy, ktoré riadia pokrok našej civilizácie. Jej strata je prvý krok k postupnému hrubnutiu a návratu k reaktívnej agresivite, keď každého vnímame ako potenciálne nebezpečenstvo, ako dôvod, prečo „zabiť skôr, ako byť zabitý“. Hoaxy, fake news, ale aj tendenčný výklad informácií a šikovné cielenie robia z ľudí paranoidné a vystrašené egoistické indivíduá, ktoré málokedy úprimne vkročia do diskusie so snahou porozumieť si. Internetové diskusie sú neosobné a kričať v samote vlastnej izby je jednoduché. Vo fyzickej realite občianskej spoločnosti je takáto strata dôvery a vyhrotená frustrácia oveľa nebezpečnejšia a prejavuje sa ako „protestný hlas“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite