Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Daniela Pastirčáka: Prečo dám hlas Andrejovi Kiskovi

.daniel Pastirčák .stĺpčeky

Na parlamentných voľbách pokladám za najpodstatnejší kontext, v ktorom sa konajú: vražda Jána a Martiny prebudila masové protesty, zrodilo sa hnutie Za slušné Slovensko a vďaka spoločenskému tlaku je v kresle prezidentky Zuzana Čaputová.

Komentár Daniela Pastirčáka: Prečo dám hlas Andrejovi Kiskovi

mnohé veci na Slovensku sa pohli. Vyšetrovanie vraždy dospelo k odhaleniu a obvineniu páchateľov. Dnes je úplne jasné, že ak by pod tlakom protestov neodstúpil predseda vlády Robert Fico, minister vnútra Kaliňák či policajný prezident Gašpar, nič by sa nebolo vyšetrilo.

Z Kočnerovej komunikácie na Threeme sa dennodenne dozvedáme o obludných rozmeroch korupcie, v ktorej bolo podsvetie a mafia prepojené so súdnictvom a špičkami vládnej strany Smer. NAKA zatkla Trnku, o deň nato generálna prokuratúra rozhodla o jeho prepustení. Pred našimi očami sa deje dramatická zrážka síl: Tých, ktorí pracujú na strane spravodlivosti, a tých, ktorí sami seba pred spravodlivosťou bránia. 

V tom zmysle sú nastávajúce voľby pre Slovensko historické. Podobne ako za čias Mečiara, predstavujú dramatický bod zlomu. Od volieb závisí, či sa pohyb k nastoleniu spravodlivosti a rozpusteniu siete mafiánskeho štátu zavŕši, alebo boj o spravodlivosť zlyhá a mafiánsky štát ešte viac upevní svoju moc. 

Aké postoje k tejto situácii zaujímajú kresťanskí voliči? Akí politickí kandidáti sa im v mene kresťanstva núkajú? Začnem odspodu. Ponúka sa im strana Vlasť. Na jej čele stojí pán Harabin. Kresťanskú kartu vytiahol už v prezidentských voľbách. Pasoval sa do role ochrancu tradičných kresťanských hodnôt proti skazenému liberálnemu Západu. 

Harabin pôsobil vo funkcii sudcu v komunistickom Československu, bol aktívnym spolutvorcom mečiarizmu, zodpovedným za skorumpovanie justície a súdnictva. Masku kresťana vo svojej predvolebnej stratégii však používa tak nešikovne, že iba pramálo kresťanov mu sadne na lep. 

Nepomerne nebezpečnejšou ponukou je ĽSNS. Kotlebovým vzorom je prvý slovenský štát na čele s kňazom Jozefom Tisom. Tiso je známy svojím príklonom k nacizmu, obdivom voči Hitlerovi, antisemitizmom a deportáciami slovenských občanov židovského pôvodu do koncentračných táborov. V Kotlebovej strane je nemálo členov, ktorí nosia na tele vytetovaný hákový kríž. Sú medzi nimi i takí, ktorí otvorene popierajú holokaust.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite