Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chautur, Vasiľ a signály z Vatikánu

.marína Gálisová .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Zaujímavá personálna zmena sa udeje na východe a jej pôvodcom je pápež František. Svätý otec vymenoval Cyrila Vasiľa za apoštolského administrátora sede plena Košickej eparchie.

Chautur, Vasiľ a signály z Vatikánu Boris Németh

cyril Vasiľ bol doteraz sekretár Kongregácie pre východné cirkvi a titulárny arcibiskup Ptolemaidy v Líbyi. Pôsobil vo Vatikáne, na pokyn pápeža sa vracia na Slovensko. Jeho funkcia apoštolského administrátora sede plena znamená, že bude riadiť Košickú eparchiu, ale biskupom tejto eparchie naďalej zostáva Milan Chautur. 

Pripomeňme si, že Chautura spájali s obvineniami zo sexuálneho zneužívania, jeho meno sa v médiách objavovalo v súvislosti s výpoveďou ženy, ktorá tvrdila, že sa voči nej, keď bola nedospelá, dopúšťal sexuálnych deliktov. Nie je vylúčené, ale ani potvrdené, že najnovší vývoj v Košickej eparchii by mohol byť dôsledkom práve tohto obvinenia. Nič to síce nevypovedá o vine či nevine Chautura, o tej by sa rozhodovalo úplne inde, ale azda to signalizuje novú citlivosť Vatikánu na podobné témy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite