Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dobrovoľný celibát?

.michal Oláh .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Celibát je pre rímskokatolíckych diakonov, kňazov a biskupov záväzný s malými výnimkami už 881 rokov.

Dobrovoľný celibát? Pexels.com/Georgia Maciel

časť katolíckeho kléru pobúrila minuloročná synoda pre Amazóniu, na ktorej bola okrem akútnej potreby ochrany životného prostredia otvorená aj otázka zrušenia povinného celibátu, svätenia ženatých mužov a diakonského svätenia žien. 

Hoci pápež František opakovane zdôraznil, že nepodporuje myšlienku dobrovoľného celibátu v západnej cirkvi, z praktických pastoračných dôvodov pripustil možnosť výnimiek. To považujú niektorí hierarchovia za cestu k jeho zrušeniu. 

„Z nafúknutej kauzy môže však vzísť niečo pozitívne: posun v diskusii o celibáte.“

Na tento malý oxymoron okamžite reagovalo viacero kritikov pápeža Františka. Guinejský kardinál a prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí Robert Sarah sa dokonca rozhodol začiatkom tohto roka vydať knihu Z hĺbky našich sŕdc: Kňazstvo, celibát a kríza katolíckej cirkvi (From the Depths of Our Hearts. Priesthood, Celibacy and the Crisis of the Catholic Church), v ktorej tvrdo obhajuje povinný celibát. 

Na tom by nebolo nič zvláštne, keby jej spoluautorom nemal byť emeritný  pápež Benedikt XVI., ktorého autorita mohla byť zneužitá v spore tradicionalistov voči Františkovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite