Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pozor na ekologický integralizmus

.anton Vydra .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Amazónia, nové cesty pre Cirkev a pre integrálnu ekológiu – taká je téma aktuálnej synody biskupov. Výraz „integrálna ekológia“ je kľúčový pojem encykliky pápeža Františka Laudatio Si’. Pápež vychádza z gréckeho slova oikos (spoločne obývaný priestor).

tento priestor má podľa pápeža zahŕňať nielen prírodu, ale aj vzťahy medzi ľuďmi, humanizmus, zachovanie regionálnych kultúrnych zvyklostí, lebo podľa pápeža „strata nejakej kultúry môže byť rovnako vážna alebo ešte závažnejšia ako vyhynutie živočíšneho či rastlinného druhu“. Ďalej pod jeho integrálnu ekológiu patrí aj otázka práce, zotročovania detí, vytváranie get a vylučovania na perifériu, nedôstojná doprava, kritika logiky nadvlády nad vlastným telom, ktorej súčasťou je podľa neho manipulácia s ľudským telom aj rušenie sexuálnych rozdielov. Pápež do svojho pojmu zahŕňa aj problematiku rodín, ľudské práva a otázku, aký svet zanecháme našim deťom, pričom upozorňuje, že okrem prírodného sveta ide aj o zmysel toho, prečo tu vôbec sme a aké hodnoty deťom odovzdávame, ak vôbec bude komu čo odovzdať. Toľko Laudatio Si’.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite