Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Očami Doroty Nvotovej: Greta T.

.dorota Nvotová .stĺpčeky .očami Doroty Nvotovej

Tak si ju všetci berte do huby. Šestnásťročné decko. Riešte všetci formu, lebo ako sa inak obrniť proti rušivému obsahu, ktorý nás hádže mimo komfortnej zóny? Áno, je to možno over the top. Je to pre niektorých strašidelné. No decko len číta, čo napísali nejakí vedci, a tak, aby bolo počuté.

Očami Doroty Nvotovej: Greta T. Natália Ložeková / natalialozekova.sk

číta to tak, aby nás dvíhalo z tých našich pohodlných zadkov aj za cenu, že niektorým sa dvíhajú žalúdky a prevracajú oči. Je nepochybne novodobou Johankou z Arku. A jej hamletovské vystúpenie na klimatickom samite môže byť hodnotené ako nezrelý herecký výkon z maturitného večierka. 

Je to úplne jedno. Niekto tu číta fakty, ktoré sa snažíme ako spoločnosť zmiesť pod koberec. Ja sa teším, že deti cítia pocit zodpovednosti za planétu. Nech akokoľvek naivne, nech akokoľvej kostrbato a vulgárne. Cítia ju a prehovárajú k nám, rodičom.

„Miliarda snaživých ľudí, ktorí chránia planétu nedokonale, zaváži viac než pár tisíc dokonalých.“

Nie, nie je to o návrate do jaskyne, ako sa častujú ochranári už roky. Nie je to o tom, že máme všetci prestať robiť všetko, čo sme robili a iba zachraňovať Zem. Je to o tom, aby tí, ktorí majú moc ovplyvniť, o koľko sa planéta otepľovať bude, ju využili. Je to o tom, že keď decká narobia krik, rodičia začnú triediť odpad a kupovať menej capovín, ktoré nikto nepotrebuje. Môžu to byť malé zmeny. Skúsme začať tým, že si v mozgu vytvoríme priestor, ktorý sa volá spoluzodpovednosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite