Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slušné Slovensko Jána Gálika: Nezabúdajte, s kým pochodujete

.ján Gálik .stĺpčeky .za slušné slovensko

Všetci sa škriabeme po hlave – ako je možné, že má ĽSNS toľko sympatizantov? Odkiaľ sa tu ‚zrazu‘ našlo toľko ľudí ochotných voliť extrém? Kotleba s kumpánmi si vyzuli kanady; namiesto uniformy gardistu dnes nosia saká alebo zelené tričká.

Slušné Slovensko Jána Gálika: Nezabúdajte, s kým pochodujete Alexandra Čunderlíková/SITA 22. september 2019 Bratislava: Účastníci s vlajkami Slovenska a politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko počas 3. ročníka podujatia Národný pochod za život na Námestí slobody v Bratislave

s novým imidžom chodia po regiónoch, na ktoré ostatní politici zabudli, a zbierajú hlasy frustrovaných ľudí, ktorí už neveria nikomu. Títo noví podporovatelia Kotlebu nie sú fašisti alebo neonacisti: sú zúfalí pre (ne)činnosť tejto vlády a Kotlebovi naleteli na jeho populistické táraniny. Kotlebu však podporuje aj tzv. tvrdé jadro – a tu už je na mieste používať slová ako neonacista, rasista či fašista. Tvrdé jadro Kotleba nezískal v zelenom tričku, ale v gardistickej uniforme s fakľou v ruke. ĽS NS nie je na politickej scéne nováčik, a ak to náhodou niekto nevie, nech si pozorne prečíta nasledujúce riadky.

Prvá politická strana Mariána Kotlebu sa volala Slovenská pospolitosť a vznikla ešte v roku 2005. V roku 2006 ju rozpustil Najvyšší súd SR, lebo jej činnosť bola v rozpore s ústavou. Slovenská pospolitosť naďalej fungovala v treťom sektore, proti ktorému ĽSNS tak bojuje, ako občianske združenie. Treba pripomenúť, že aj dnes majú kotlebovci svoje občianske združenia, najznámejšie je asi združenie Ľudová mládež, ktoré organizuje na pohľad neškodné tábory pre deti. Možno poznáte Líviu z Kulturblogu: tiež je vychovaná v tejto organizácii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite