Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kongestus

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Pred niekoľkými rokmi sme sa vyrojili z nášho skautského tábora k jazeru, ktoré sa nachádza neďaleko Svitu. Bol horúci augustový deň, vojenské nafukovačky a veslá ponúkli možnosť na rôzne vodné zápolenia.

Kongestus Natália Ložeková / natalialozekova.sk

skauti a skautky v červených záchranných vestách veselo brázdili vody a ja som sa ustarostene pozeral na oblohu.

Mraky začali vystreľovať do výšky. Cumulus congestus. To keď zbadáte takú mrakovežu s ostrými okrajmi, ktorá siaha do takej výšky, že jej vrch zbadáte len s pozíciou hlavy typickou pre kloktajúceho maróda, tak razom trielite s padákom k zemi.

Píšťalka ukončila hry a napriek protestom skautskej mládeže sme sa začali sťahovať aj z brehu jazera. Ešte posledná kontrola, či si ktosi čosi nezabudol, keď oblohu preťal osamelý blesk a udrel do hrebeňa Slavkovského štítu. Urobil ráznu bodku za šomravými protestmi a ja som v duchu zaďakoval svojim leteckým inštinktom, že sme už na ceste do bezpečia.

Búrky totiž prichádzajú neuveriteľne rýchlo a ich hrubá sila a zúrivosť vo mne vyvolávajú neutíchajúci rešpekt. No v tom čase boli, žiaľ, na chodníku aj belgickí skauti a smerovali k vrcholu. A ten blesk, ktorý sme videli, si zobral život jedného z nich. Keď som sa to dozvedel z rádia, mal som veľmi čudný pocit. Náhodou som ho videl a počul som jeho hrmot. A presne v tej chvíli sa skončil jeden ľudský príbeh mladého človeka. Z ničoho nič. Z plnej radosti a obdivu nad krásou hôr. Záblesk, ohlušujúci hrmot a tlaková vlna, po ktorej prišlo zdesenie a hrôza. Pre mňa to bol iba jeden blesk. Jeden zo stoviek, ktoré som už za života videl a počul...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite