Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dlhé čakanie ukrajinských gréckokatolíkov

.michal Oláh .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Začiatkom júla zvolal pápež František do Vatikánu deviatich arcibiskupov Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. Delegáciu viedol vyšší arcibiskup Svjatoslav Ševčuk, hlava ukrajinských gréckokatolíkov. 

Dlhé čakanie ukrajinských gréckokatolíkov Andrew Medichini/AP/SITA 25. november 2013 Vatikán: Pápež František so Svjatoslavom Ševčukom, hlavným arcibiskupom Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi počas osláv päťdesiateho výročia prenesenia relikvií Sv. Jozafáta do Baziliky Sv. Petra vo Vatikáne.

ten stretnutie charakterizoval slovami: „Svätý Otec sa stotožnil s utrpením ľudu Ukrajiny, bolo to stretnutie načúvania a reflexie a zároveň milostivý moment povzbudenia od pápeža Františka pre Ukrajinskú gréckokatolícku cirkev i ďalšie východné katolícke cirkvi, aby sa rozvíjali a prekvitali.“ Realita však bola trochu odlišná.

Túto audienciu sprevádzalo viacero zvláštností – predchádzala jej návšteva Vladimíra Putina a na jej pozadí sa odohrávali mocenské hry cirkevných hierarchov. František sa mal podľa informácií Vatican News zúčastniť najskôr len časti programu prvého dňa stretnutia, napokon strávil s ukrajinskými gréckokatolíckymi biskupmi celé dva dni. 

Tí od pápeža očakávali prisľúbený „dar“ – získanie vlastného patriarchátu pre Ukrajinskú gréckokatolícku cirkev, spolu s menovaním Ševčuka za patriarchu. Nadobudli by tým určitý stupeň autonómie a právnej subjektivity na tradične pravoslávnom území. Pravoslávna cirkev sa napriek „otepleniu“ vzťahov s Vatikánom po kubánskom stretnutí Františka s Kirillom vzniku nového patriarchátu na území Ukrajiny bráni.

„Gréckokatolíci Podkarpatskej Rusi sú naďalej vo vákuu.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite