Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Príbeh čiernych vriec

.brat Filip .stĺpčeky .slovo františkána

Poznal som nekompletnú rodinu, matku a dcéru. Niekoľko rokov žili v prítmí dvojizbového bytu v Bratislave. Lenže pred trinástimi rokmi sa museli vysťahovať a poprosili ma, aby som im v tom pomohol.

Príbeh čiernych vriec Natália Ložeková / natalialozekova.sk

sťahovali sa do jednej izby, takže mali všetko ostatné pobalené v čiernych vreciach a odložili si to k nám na kláštornú povalu. Medzičasom sme sa párkrát stretli, tak som sa dozvedel, že atmosféra sa v rodine zhoršuje, mama sa stala onkologickým pacientom a dcéra zas trpí schizofréniou.

Na jeseň minulého roka mi po dlhom čase volali znova: „Filip, máme ultimátum do 15. októbra odísť, inak nás príde vyhodiť polícia.“ Vďaka profesorovi Krčmérymu sa mi pre ne podarilo nájsť ubytovanie v krízovom centre v Cíferi. Pri ich sťahovaní som sa znova stretol s čiernymi vrecami, plnými všeličoho, avšak už ich bolo o polovicu menej. Myslím, že sme sa cestou veľmi dobre porozprávali o ich bolestiach na duši. Matke sa však v krízovom centre zhoršilo zdravie. Snažili sme sa nájsť niečo vhodnejšie, ibaže nikto ich nechcel prijať spolu. Napokon som našu dvojicu presvedčil, aby sa rozdelili a bývali na iných koncoch Bratislavy. Pri sťahovaní som sa opäť stretol s tými starými známymi čiernymi vrecami, plnými všeličoho. Keď však matka v novom bydlisku zistila, že bude na izbe s dvoma ďalšími, pre ňu neznámymi pacientmi a hlavne keď pochopila, že si tam nemôže pri posteli nechať opreté tie čierne vrecia, tak sa aj s dcérou vrátili naspäť do Cífera. Vzápätí matka ochorela na zápal pľúc a lekári jej nedávali žiadnu šancu. Keď som bol v Prahe, jej dcéra mi napísala: „Mama zomrela, ďakujem Ti za všetko.“ Obratom som jej volal, lenže mobil už bol vypnutý. Po návrate z Prahy som hľadal stopu po matke v bratislavských nemocniciach. V jednej z nich som sa dozvedel, že matka už mala pohreb. Dcéra sa ešte pred pohrebom psychicky zrútila, následne sa pokúsila o samovraždu skokom z mosta do Dunaja a teraz leží na psychiatrii. Išiel som ju tam navštíviť, no nepustili ma k nej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite