Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vo vojne niet času na milosrdenstvo

.michal Oláh .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Kázeň krakovského arcibiskupa Marka Jedraszewského, v ktorej nazval hnutie za širšiu akceptáciu LGBT ľudí „morom“, vyvolala búrlivú kritiku v celej V4.

Vo vojne niet času na milosrdenstvo Czarek Sokolowski/AP/SITA 7. august 2019 Varšava, Poľsko: Protestujúci žiadajú okamžitú rezignáciu arcibiskupa Marka Jedraszewského, ktorý svojím varovaním pred „morom LGBT“ v Poľsku vyvolal spoločenskú kritiku.

arcibiskup dokonca prirovnal komunistickú totalitu k dúhovej diktatúre, čo odsúdilo viacero kresťanských hnutí usilujúcich sa o inkluzívny prístup k LGBT. 

V liste miestnym samosprávam sa ho zastal predseda poľskej biskupskej konferencie Stanisław Gądecki. Vyzval politikov, aby neprijímali rozhodnutia, ktoré by pod rúškom čelenia diskriminácii skrývali ideológie popierajúce prirodzenú rozdielnosť pohlaví a komplementárnosť mužov a žien. 

Nabádal tiež poslancov, aby „sa postavili na odpor ďalekosiahlym plánom z prostredia LGBT, spočívajúcim v zmene poľského práva na zavedenie tzv. homosexuálnych manželstiev a umožnenie im adopcie detí.“ Na podnet poľského primasa Gądeckieho podpísali toto vyhlásenie predstavitelia slovenskej, českej a maďarskej katolíckej cirkvi.

„Necitlivé nálepkovanie sexuálnych menšín pomáha extrémistom.“

Takáto rétorika časti kléru je problematická. Nechcene podnecuje nenávisť voči ľuďom s neheterosexuálnou orientáciou, ktorým kresťania dlhujú lásku namiesto vojny. Problémom je aj posilňovanie pravicového extrémizmu, ktorý zneužíva kresťanskú rétoriku a symboliku. Dôkazom sú minulotýždňové oslavy vzniku kotlebovcov v Šarišských Michaľanoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite