Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slušné Slovensko Miroslava Beniana: Slobodné voľby môžu priniesť aj neslobodu

.miroslav Benian .stĺpčeky .za slušné slovensko

„Ako môžu ľudia zbabelí, nečestní, nekompetentní, zákerní, šíriaci strach a konšpirácie, slúžiť ostatným? Takí sa na začiatku trasú od strachu, či budú schopní úrad vykonávať. Vo chvíli, keď úrad dostanú, trasú sa, aby oň neprišli.

Keď sa začnú triasť od strachu, aby o úrad neprišli, nie je nič, čoho by neboli schopní, aby si úrad udržali.“ To platilo za Konfucia a platí to aj dnes.

Blíži sa tridsiate výročie Nežnej revolúcie. Áno, je to už 30 rokov, čo sa skončila „monovláda“ Komunistickej strany, ktorá dlhých 40 rokov, s krátkym pokusom o socializmus s ľudskou tvárou, dusila občanov vo vlastnej šťave v duchu hesla „So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak“. No všetko, čo sa udržiava násilím, v strachu a neslobode, sa skôr či neskôr rozpadne a zanikne.

Dnes už síce žijeme v demokracii, no aj v tomto systéme sa môžeme dostať do stavu, ktorý pripomína časy minulé. Vo vláde máme nepretržite, okrem krátkeho záblesku Radičovej vlády, 13 rokov stranu, ktorá má korene v Komunistickej strane, vyrástla na mečiarizme a „vypracovala“ sa až na subjekt, ktorý má úzke prepojenia na oligarchov a mafiánov. Dokonca za jej spoluvlády boli chladnokrvne zavraždení dvaja mladí čestní a talentovaní ľudia, ktorí verili, že až tak ďaleko protistrana, na ktorej špinavosti Ján neustále poukazoval, nemôže zájsť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite