Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sedemdesiat katolíkov Donalda Trumpa

.michal Oláh .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Počas modlitby Otčenáš zatkla pred niekoľkými týždňami americká polícia v centre Washingtonu D. C. sedemdesiat rehoľníčok, rehoľníkov, kňazov a farníkov – za nenásilný akt občianskej neposlušnosti.

Sedemdesiat katolíkov Donalda Trumpa Carolyn Kaster/AP/SITA

demonštrovali proti prisťahovaleckej politike Trumpovej administratívy a nehumánnemu zaobchádzaniu s nedospelými utečencami.

Tí katolíci požadovali ukončiť prax zadržiavania detí v preplnených táboroch pozdĺž americko-mexickej hranice a zastaviť politiku stavania múrov. Na hrudi pritom držali fotografie detí, ktoré ako utečenci zomreli v americkom zajatí. 

Podľa informácií Washington Post polícia spútala desiatky členov kléru po tom, ako si niekoľkí protestujúci ľahli na zem do tvaru kríža recitujúc mená mŕtvych detí. Na ich stranu sa postavili aj americkí biskupi: „Môžeme a musíme zostať krajinou, ktorá poskytuje útočisko deťom a rodinám, ktoré utekajú pred násilím, prenasledovaním a akútnou chudobou.“

V tom istom týždni to bol už druhý náboženský protest požadujúci zmenu prístupu k migrantom. Niekoľko dní pred zadržaním sedemdesiatich katolíkov iní veriaci zablokovali prístup do sídla ICE (organizácia zriadená Donaldom Trumpom s cieľom lokalizovať, zadržať a deportovať nelegálnych migrantov žijúcich v USA) s požiadavkou sústrediť sa najmä na migrantov páchajúcich trestnú činnosť – ako to bolo za Baracka Obamu. 

„Človek, ktorý myslí len na budovanie múrov, nech sú kdekoľvek, a nie na budovanie mostov, nie je kresťan. Toto nie je evanjelium.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite