Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hongkong, Venezuela a odkaz slobody

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Nedávne protesty v Hongkongu a vo Venezeule si zaslúžia pozornosť a podporu. Sú však i zdrojom poučenia o dôležitosti slobody, a to aj v kontexte príčin ich odlišných výsledkov v krátkom historickom období.

Hongkong, Venezuela a odkaz slobody Natália Ložeková / natalialozekova.sk

prvého júla, v deň 22. výročia odovzdania Hongkongu Číne, vyvrcholili masové protesty Hongkončanov proti návrhu zákona, ktorý by umožnil vydávať podozrivých z trestných činov do Číny. Na najväčšom z nich bola až štvrtina obyvateľov Hongkongu. Nepožadovali viac od vlády, ako to býva zvykom v európskych sociálnych štátoch, postavili sa proti ohrozeniu slobody jednotlivcov, ktorí by mohli byť pre Čínu nepohodlní.

Vysokú citlivosť na ohrozenie slobôd prejavili ľudia v oblasti, ktorá sa za niekoľko desaťročí vyšvihla medzi najbohatšie na svete. Podľa údajov Maddison projektu dosahoval v roku 1950 HDP na obyvateľa Hongkongu oproti Británii len 32 percent, no v roku 1996 bol o 2 a dnes je až o 30 percent vyšší ako v Británii. Podobný vývoj je i v strednej dĺžke života. Kým v roku 1960 bola v Hongkongu 67 a v Británii 71 rokov, dnes je v Hongkongu 85 a v Británii 81 rokov. Hongkong dosiahol tento enormný úspech bez prírodných zdrojov a pri veľkom náraste populácie: z 2 miliónov v roku 1950 na 7,5 milióna v súčasnosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite