Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .stĺpčeky .lotroviny Pištu Vandala

Hodnota príbehov, kníh i ľudí má svoje vrcholy i pády. To, k čomu teraz obdivne vzhliadame, môže byť o pár rokov na smiech, rovnako ako zvonové gate hipisáckych bojovníkov lásky. 

Lotroviny Pištu Vandala Natália Ložeková / natalialozekova.sk

Raz po revolúcii som čítal rozhovor s básnikom, ktorého si nadovšetko vážim, a ten hovoril: „Vytrhnite si moje komunistické básničky z knižky a zostane vám kvalitná poézia.“ Lenže tie básne nikto nevytrhne! Vyhodí ich spolu s perlami. Tak to býva s módnymi a taktickými vecami. Nič nerezonuje vo všetkých dobách a kontextoch rovnako.

Naopak, zabudnuté a stratené klenoty minulosti niekedy znenazdajky vyplávajú na povrch a ukážu svoj lesk. Na vysokej škole som mal spolužiaka, ktorý trval na tom, aby sa znova preorali archívy, aby sme v nich hľadali stratené pramene a vybudovali si novú národnú literárnu identitu. To sa nikomu nechcelo. Vkladal teda nádej hlavne do seba a dúfal, že nájde ten zlomový text, ktorý povie niečo zásadné. Nenašiel.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite