Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potrebujeme hnutie za slobodný obchod

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Duch protekcionizmu a ekonomického nacionalizmu sa zasa raz rýchlo šíri a vyvoláva obavy o prosperitu, bezpečnosť a slobodu ľudí. Odhaľovať skutočný problém takéhoto prístupu je preto opäť dôležité.

Potrebujeme hnutie za slobodný obchod Natália Ložeková / natalialozekova.sk

prezident USA Donald Trump prešiel od slov typu „obchodné vojny sú dobré a je ľahké v nich zvíťaziť“ k činom – jeho administratíva spustila sériu colných obmedzení dovozu, osobitne na čínske tovary. Odvetou sú, samozrejme, čínske clá. Politika protekcionizmu zahŕňa aj kvóty na objem dovozu a zahraničnú produkciu, licencie a dotácie domácim výrobcom a vývozcom či manipulovanie s menou na podporu vývozu. Reštrikcie obchodu v EÚ a najmä v Číne sú pritom väčšie ako v USA. Práve Čína je dnes príkladom ekonomického nacionalizmu.

Takáto politika selektívne zvýhodňuje domáce firmy, čím vysiela falošné signály o ich konkurencieschopnosti a znižuje ich podnikavosť. Zároveň deformuje konkurenciu a udržuje neproduktívne pracovné miesta. Dôsledok dovozného cla sú nižšia konkurencia na domácom trhu, pokles produktivity, inovácií, vyššie ceny a menší výber produktov pre spotrebiteľov. Poškodzuje tak nielen zahraničných obchodných partnerov, ale aj ľudí v domácej krajine. Všetci sú porazení, okrem lobistov v čase podpory. „Obchodné vojny“ sú navyše zdrojom medzinárodných konfliktov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite