Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odkazy spred päťdesiatich rokov

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Je tu päťdesiate výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Čo si treba pripomenúť? 

Odkazy spred päťdesiatich rokov Natália Ložeková / natalialozekova.sk
  1. Že to bolo brutálne potlačenie suverenity štátu. Sovieti vojensky obsadili našu krajinu dôvodiac, že socializmus bol v nej ohrozený. Demokratizačný vývoj by sa naozaj nebol dal zastaviť, takže sovietsky komunizmus inváziou skutočne „zachránil“ svoje postavenie na východe, no vojenským násilím už navždy stratil sympatie západných ľavicových strán. A v roku 1989 sa nadobro zrútil. 
  2. Že v prvých dňoch augustovej invázie sovietski vojaci nezmyselne zabili viacerých občanov v Česku aj na Slovensku. Na tieto nevinné obete nesmieme nikdy zabudnúť. O „Pražskej jari“ sa organizujú konferencie, často polemické, no obete na životoch zostanú navždy nespochybniteľné. Ony budú najviac symbolizovať zápas za slobodu a demokraciu. 
  3. Že to odhalilo naše postoje. Pozrime sa na dvadsať rokov života po invázii. Spomínam si na predstaviteľov tajnej cirkvi na Slovensku. „Ideme ďalej!“ znel povel. Nastala len ďalšia perióda života cirkvi v dejinách. Vlado Jukl a Silvo Krčméry, ktorí nosili v srdci myšlienku evanjelizácie Ruska, položartom hovorili: „Keďže my nemôžeme cestovať do Ruska, aby sme tam evanjelizovali, tak Rusi museli prísť k nám.“ Do sovietskych kasární sa potom cez ploty prehadzovali ruské biblie. 
„Päťdesiate výročie augusta 1968 je o pamäti, sebareflexii a odkaze.“

Je tiež zrejmé, že väčšina ľudí neprijala ruskú inváziu, ale stiahli sa a v rôznej miere sa prispôsobili, aby mohli oni a ich rodiny ako-tak žiť. Iní chladnokrvne pokračovali vo svojej kariére, aj pre nich nastala len iná perióda ich sebarealizácie. 

Problém nastal, keď komunizmus padol a každý, už na slobode, mal pokračovať vo svojej životnej línii. Vyvstala kľúčová otázka: Aké naše životné postoje obstoja v každej dobe?

Päťdesiate výročie augusta 1968 je o pamäti, sebareflexii a odkaze. Nielen pre historikov a politikov – pre každého z nás.

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite