Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kde je Andrej Hlinka?

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Tento mesiac uplynie 80 rokov od smrti Andreja Hlinku. V dvadsiatom storočí, vyše tridsať rokov, bol v Uhorsku a potom v Československu na vrchole politického a spoločenského života Slovákov. Aký je príbeh jeho hrobu?

Kde je Andrej Hlinka? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

pohreb mal 21. augusta 1938. Bol pochovaný na ružomberskom cintoríne v hrobke jezuitov. Už 31.októbra 1938 však bola jeho rakva prenesená do novovybudovaného mauzólea neďaleko ružomberského kostola. Keď sa blížil ruský front a neďaleko mauzólea začali padať bomby, na príkaz prezidenta Tisa a ministra obrany Haššíka preniesli Hlinkovu rakvu do prezidentského paláca v Bratislave a odtiaľ do krýpt v Dóme sv. Martina. Pôvodný zámer bol preniesť ju do Salzburgu, o ktorom sa predpokladalo, že bude patriť do západnej zóny, ale postupujúci front z juhu tomu zabránil.

Po vojne navštívili dómske krypty príslušníci Národnej bezpečnosti. Krypty potom zostali zatvorené, v novembri 1961 ich ale vtedajší kapláni Jozef Minarovič a Imrich Cabaj tajne navštívili a v dvojitej rakve uvideli zabalzamované telo Andreja Hlinku. Asi o dva roky, keď sa už začali prípravy na stavbu Mosta SNP, navštívil Pavla Čarnogurského predstaviteľ stavebnej fakulty s tým, že Hlinkove telo by bolo dobré prebalzamovať. Ale známy chirurg Konštantín Čársky, ktorý býval hneď vedľa Dómu, skonštatoval, že to nie je potrebné.

Prišiel 21. august 1968 a do Dómu vtrhli Sovieti. Vojak, ktorý vošiel do krýpt, udrel pažbou samopalu do jedného hrobu v stene – a odtiaľ vypadla ľudská lebka. Zrejme v šoku utekal ďalej a keď v diaľke zazrel niečo lesklé, začal strieľať. Zasiahol sklenú časť Hlinkovej rakvy. Hlinkovo telo však už vtedy v rakve nebolo. Prázdna dvojitá rakva, aj s prestreleným sklom, je dnes v ružomberskom mauzóleu. 

Okolo Hlinkovho hrobu existujú legendy, jeho miesto však nepoznáme. Možno preto, aby Hlinka i hrob zostali legendou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite