Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hovor úprimne

.brat Filip .stĺpčeky .slovo františkána

„Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas.“ Ktovie, čo všetko mal na mysli Karel Hynek Mácha, keď koncipoval svoju lyricko-epickú báseň Máj. Pozorné srdce pri čítaní vytuší, že v nej pôjde o viac než len o umelecký opis jarnej prírody.

Hovor úprimne Natália Ložeková / natalialozekova.sk

na záverečnú hodinu som pozval k maturantom kresťanskú dievčinu Stanislavu. Téma: Túžba po manželstve. Kolegyne sa mi smiali, že som na takú tému pozval slobodné dievča bez záväzku. Neviem si však na to predstaviť nikoho schopnejšieho než ženu po tridsiatke, ktorá práve nikoho nemá. V túžbe po manželstve sú na tom s maturantkami rovnako, ibaže ona má pred nimi nezaplatiteľný náskok praktickej skúsenosti. Vie presne, o čom hovorí!

Povedala, že je výborné, ak dievča po sklamaní v láske zostane mäkké, nepoddá sa cynizmu ani stavaniu múrov proti opačnému pohlaviu. Keď chcú chlapci spoznať srdce kresťanskej ženy, čo túži po vzťahu, majú si vraj prečítať Pýchu a predsudok Jane Austenovej. Nabádala ich, aby si nekupovali manželstvo na splátky, ale nech doň vstúpia, až keď budú úprimne rozhodnutí tvoriť spolu nový život. Vraj ak hľadáš hodnoty ako úctu, vytrvalosť, vernosť, láskavosť, nehľaď na vonkajšie fenomény: že je niekto skialpinista, že nosí conversky, že má hipsterský byt.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite