Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lotroviny Pištu Vandala: Titus Zeman

.štefan Chrappa .stĺpčeky .lotroviny Pištu Vandala

Milí priatelia, budeme mať nového blahoslaveného. Je ním mučeník salezián Titus Zeman. 

Lotroviny Pištu Vandala: Titus Zeman ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

rodák z Vajnor, z vinohradníckej dedinky, ktorá je súčasťou Bratislavy. Vo Vajnoroch je kostolík z trinásteho storočia, krásne vyzdobený, vymaľovaný. Vajnorčania ho majú radi, dokonca doň aj chodia.

Spomínam si na anekdotu, ktorú hovoril Anton Srholec, tiež salezián, že Záhoráci si tak pekne vymaľovali kostol, že doň radšej ani nechodia, aby si ho nezašpinili. Príbeh Titusa Zemana je prepojený aj s príbehom Antona Srholca. 

Titus v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, keď komunisti zrušili kláštory, organizoval ilegálne prechody hraníc. Do zahraničia pašoval mladých bohoslovcov, aby tam doštudovali. Dva prechody sa podarili, tretí turnus, v ktorom sa nachádzal aj Anton Srholec, stroskotal. Morava bola rozvodnená, „pútnici“ neprešli, pochytali ich a odsúdili. 

„Titus si celé roky dával za vinu, že pre neho zavreli tých dvadsiatich chlapcov z nevydareného prechodu a prosil ich o odpustenie.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite