Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Diskusie v Jackson Hole

.ján Tóth .stĺpčeky .iný pohľad

Na konci prázdnin sa vždy koná najznámejšie stretnutie centrálnych bankárov s akademickými ekonómami – boli sme znovu v americkom Jackson Hole.

Diskusie v Jackson Hole Natália Ložeková / natalialozekova.sk

jackson Hole je prírodná rezervácia v Skalistých horách. Finančný svet ju však pozorne sleduje, pretože z nej viackrát vzišli dôležité oznamy k menovej politike – napríklad v roku 2014, keď Draghi prvýkrát pripustil program kvantitatívneho uvoľňovania aj v eurozóne. 

Tento rok neboli dramatické vyhlásenia. Program zahrňoval vystúpenia akademických ekonómov na témy nízkej pokrízovej produktivity a napätia v zahraničnom obchode. Diskutovali sa aj skúsenosti s vládnymi stimulmi v krízovom období.

Pesimistický tábor sa domnieva, že slabý dopyt bude ekonomiky dlhodobo brzdiť, pretože centrálne banky už vyčerpali nástroje pre stimuly, veľké technologické vynálezy sú za nami a fejsbúk nepomôže tak ako parný stroj. Optimisti, naopak, poukazujú na technologické cykly a nádej, že slabá produktivita je predzvesťou nových prelomov, napríklad v robotizácii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite