Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie vždy sused pomôže

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Medziobecná spolupráca, spolupráca s neziskovým sektorom, spolupráca s aktívnymi ľuďmi. A dobrá spolupráca je postavená na dôvere. A dôvera sa buduje dlho, je nosným pilierom každej spolupráce.

Nie vždy sused pomôže Natália Ložeková / natalialozekova.sk

obce z okresu Levoča oslovil primátor okresného mesta. Chceli získať zdroje na halu na triedenie odpadov. Aby splnili podmienky, museli sa do toho zapojiť aj obce z okresu. Boli sme zapojení v separovanom zbere v Smižanoch a všetko perfektne fungovalo. Ale keď príde sused pýtať o pomoc, nepomôžeš? Keďže bez nás by projekt nebol realizovateľný, odišli sme zo Smižian a pripojili sa k Levoči. Podmienka udržania projektu bola päť rokov. Lenže po piatich rokoch nám jednoducho mesto poslalo list, aby sme si separovaný zber zabezpečovali sami. A tak starostovia 15 obcí, ktorí vtedy ochotne pomohli, ostali bez pomoci okresného mesta. Sklamaní a smutní. Nič iné neostalo, len sa do toho pustiť nanovo. Tak sme si urobili spoločný projekt a od tej doby zber zabezpečujeme cez vlastné združenie.

„Buďme k sebe dobrí. Veď chceme, aby náš región prekvital.“

Naša obec majetkovo vyrovnala a vybudovala inžinierske siete k stovkám pozemkov. Následne sme tieto pozemky odpredávali. Cenovú politiku sme zvolili takú, aby ľudia, ktorí trvalo pracujú a dostanú pôžičku z rozvoja bývania či hypotekárny úver, mali možnosť postaviť si domček. Nikdy sme sa neobmedzovali na ľudí zo Spišského Hrhova. Pripravili sme to tak, že každý, kto v priebehu 15 rokov žiadal o pozemok, mal pozemok odpredaný. Nelustrovali sme, odkiaľ je. Vedeli sme, že ak si postaví domček, bude Hrhovčan. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite