Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maximilián Kolbe

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Keď som ako 13-ročná pubertiačka prvýkrát navštívila Auschwitz, zaujal ma príbeh kňaza, ktorý sa vymenil s iným väzňom, aby zomrel namiesto neho. Nechápala som to.

Maximilián Kolbe Natália Ložeková / natalialozekova.sk

bol to poľský rehoľný kňaz a volal sa Maximilián Kolbe. Vyznačoval sa tvrdohlavosťou a rebéliou. Niežeby bol neposlušným rehoľníkom, ale skôr videl veci inak. Popri štúdiu filozofie a teológie stihol vyštudovať aj matematiku a fyziku. Keď po vysviacke za kňaza začal pôsobiť medzi veriacimi, pochopil, že moderná doba si vyžaduje moderné prostriedky. A tak založil tlačiarne a začal vydávať časopisy. Nevenoval sa v nich iba náboženským otázkam, ale aj politike a kultúre.

V roku 1930 pôsobil ako misionár v Japonsku a v Nagasaki založil kláštor a opäť aj tlačiareň. Ten kláštor v Nagasaki funguje dodnes. V Poľsku zasa založil dedinku Niepokalanów, ktorá bola určite najväčším kláštorom vo svete – žilo tam 800 bratov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite