Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neopísateľné svetlo

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Ježiš vzal so sebou Petra, Jakuba a jeho brata Jána a vyviedol ich na vysoký vrch do samoty. Tam sa pred nimi premenil, tvár mu zažiarila ako slnko a odev mu zbelel ako svetlo.

Neopísateľné svetlo Natália Ložeková / natalialozekova.sk

šiesteho augusta sme slávili sviatok Premenenia Pána. Východní kresťania ho oslavujú vždy veľmi pompézne. U nás je tento sviatok menej známy a primálo naň dbáme. Pritom 6. august je v kresťanskom kalendári špecifický deň. Tak sa teda na ten sviatok pozrime bližšie.

To, čo sa vtedy udialo na vysokom vrchu, zažili traja svedkovia. Iba oni mohli o tej udalosti podať správu. Peter, Jakub a Ján videli zrazu Ježiša v neopísateľnom svetle. Nebol pritom osvetlený zvonku, to svetlo prichádzalo z jeho vnútra. Tí traja videli zrazu aj ďalšie dve postavy, ktoré sa spomínajú v Biblii ako významní ľudia, Mojžiša a Eliáša. A akýsi hlas z oblaku im o Ježišovi povedal: „Toto je môj milovaný Syn, v ktorom mám zaľúbenie, počúvajte ho.“ Bol to pre nich ohromujúci zážitok. Naplnil ich strachom a hrôzou, hodili sa tvárou na zem, kde zotrvali, až kým ich Ježiš neupokojil. A keď sa opäť postavili, okrem Ježiša už nič a nikoho nevideli. Je pochopiteľné, že traja svedkovia veľa premýšľali o tom, čo mal tento zážitok znamenať. Nemohli naň zabudnúť, no Ježiš im zakázal hovoriť o ňom druhým ľuďom. To preto, aby sami mohli hlbšie pochopiť, čo videli, a to až dovtedy, kým  nezažijú Ježišovo zmŕtvychvstanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite