Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .stĺpčeky .lotroviny Pištu Vandala

Milí priatelia, objektívna pravda vraj neexistuje. Všetko je otázkou postoja. Poznáme ten kreslený vtip, dvaja sa pozerajú na rovnaké číslo, no každý z inej strany. Jeden vidí deviatku, druhý šestku. Obaja majú pravdu, no ako vyrátajú rovnicu svojho života? 

Lotroviny Pištu Vandala Natália Ložeková / natalialozekova.sk

jedna moja známa, zbožná žena, mi hovorí: „Celé roky sa postím. V stredu aj v piatok som len o vode a suchom chlebe. Už sa na to vôbec neteším.“ Povedal som jej, aby si v rámci propôstnej terapie odrezala kus klobásky a zjedla ju len tak bez chleba, aby sa mala za čo kajať. Potom išla na púť do Španielska a všetko sa zmenilo. „Bola som na návšteve u najprísnejších mníchov. Bol piatok, postili sa.  Suchý chlieb a voda. Vieš, ako s tým vypiekli? Oni si tie suché chleby opiekli na oleji, potreli cesnakom, osolili a mali normálne hrianky. No to sa im potom postí! Som nevedela, že aj to sa môže!“ Askéza je tu pre človeka a nie človek pre askézu. Znechutený a frustrovaný ešte nikto k svätosti neprišiel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite