Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Luther, spása a práca

.pavel Hanes .stĺpčeky .reformácia podľa kazateľa

V tézach z roku 1517 Luther označil predaj odpustkov za prejav chamtivosti. Napadol tak jeden z ekonomických zdrojov cirkvi. Tá si obchodovaním s Božou milosťou zaisťovala existenčné potreby aj nákladné vojenské výpravy či projekty renesančnej kultúry.

Luther, spása a práca Natália Ložeková / natalialozekova.sk

spása je zdarma! Nevieme, koľkí Nemci rozumeli Lutherovmu teologickému výkladu o spáse jedine vierou (sola fide), no v súvislosti s predajom odpustkov ľahko pochopili, aký to bude mať vplyv na ich financie. Jedným z bodov v spise Desať sťažností nemeckého národa z roku 1511 bola kritika, že sa „vydávajú nové odpustky a rušia alebo suspendujú staré (so šomraním laikov proti duchovenstvu), aby sa nahrabalo viac peňazí“. Bolo len pochopiteľné, že odluka spásy od financií vzbudila veľké nadšenie.

No nielenže cirkevná hierarchia nemá zvláštnu moc sprostredkovať a predávať Božiu milosť, ale dokonca aj svetské zamestnanie môže mať dôstojnosť duchovenského povolania: „Práca mníchov a kňazov, nech je hocako svätá a namáhavá, sa v Božích očiach vôbec nelíši od práce roľníka na poli, ženy v domácnosti, ale všetky sú ním posudzované jedine podľa viery.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite