Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iný pohľad na kauzu Cervanová: Precitnutie

.andrej Bán .stĺpčeky .iný pohľad

Zmena názoru môže byť veľmi užitočná vec. O to viac, ak ide o zmenu názoru v kriminalistickom prípade, ktorý už štyridsať rokov traumatizuje spoločnosť. Ale čo vidíme dnes?

Iný pohľad na kauzu Cervanová: Precitnutie

prípad únosu, znásilnenia a vraždy medičky Ľudmily Cervanovej z júla 1976 je natoľko závažný, že sa stal jedným z parametrov tejto krajiny. Je to až mýtická vec: sedem odsúdených mužov, hovorí sa im Nitrania, tvrdí dodnes, že sú nevinní. Časť spoločnosti im verí. Naopak, opakované rozsudky všetkých súdov ich označujú ako vrahov. A iná časť spoločnosti im verí.

Ten prípad je natoľko zložitý, že každý, kto ho čo len trochu pozná, vie, že je nemožné k nemu čokoľvek rozumné napísať v kratšom texte. Do rozčesnutej verejnej mienky prispel aj .týždeň, ktorý dlhodobo poukazuje na závažné pochybenia: vina je totiž dodnes založená iba na doznaniach odsúdených. Na ničom inom. Pritom traja z nich sa k činu nikdy nepriznali a všetci hovoria o nátlaku, psychickom aj fyzickom, ktorému mohli iba ťažko odolať. Opäť, môžeme im veriť alebo nemusíme, ale pravda je, že súdy sa s týmto dôkazným deficitom vyrovnali hanebným spôsobom. Sudca Najvyššieho súdu Michalík v rozsudku z roku 2006 uvádza iba to, že ak by bol nátlak taký veľký, ako uvádzajú odsúdení, zrejme by sa priznali všetci...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite