Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sv. Sára Salkaházi

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Veľa ľudí mi povedalo: „Nemáme vari na Slovensku svätých?“ Nuž, máme, len je ich pomenej než v takom Taliansku či Francúzsku. Ale sú rovnako veľkí.

Sv. Sára Salkaházi Natália Ložeková / natalialozekova.sk

napríklad taká Sára Salkaházi. Že kto? No prosím! Ani o nich nevieme. Narodila sa v Košiciach, dcéra miestneho podnikateľa. Aj preto sa nenarodila v dome, ale rovno v hoteli. Mimochodom, ten hotel stál na mieste dnešného Double Tree (Hiltonu). Sáru pokrstili v Dóme sv. Alžbety. Vyrastala v Košiciach a radšej sa hrávala s chlapcami než s dievčatami. Mala taký temperament. Jej spolužiačky ju opisujú ako výmyselníčku duchaplných žartíkov. Ako tínedžerka skúšala písať divadelné hry. Vyštudovala Košický učiteľský inštitút a neskôr sa vyučila ako kníhviazačka. Od roku 1919 publikovala v rôznych novinách, získala novinársky preukaz. Do denníka si napísala: „Samostatnosť, cigarety, kaviareň, túlanie sa po šírom svete s rukami vo vreckách...“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite