Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.popcorn Juraja Malíčka: O tyranii úplného poznania

.juraj Malíček .stĺpčeky .kultúra

Láka ma predstava tyranie úplného poznania. Netuším síce presne, čo to je, alebo čo by to malo byť, ale páči sa mi to. Vedieť, čo je správne a pravdivé, spôsobom, ako na to nazerajú prísne exaktné vedy.

.popcorn Juraja Malíčka: O tyranii úplného poznania

viem síce, že na úrovni teórií a prvovýskumu sa to (vraj) rozpadá aj im, ale v aplikačnej praxi to stále funguje, a tak sú jedna a jedna stále dva, a je to správne aj pravdivé. Ak teda, samozrejme, rátame v desiatkovej sústave, do čoho už by som nerád zabŕdal, lebo nie som až taký bystrý, ako by som chcel byť. 

Ale späť k tomu úplnému poznaniu a k jeho tyranii, predstavujem si to nejako takto: poznanie sme zavŕšili, definitívne sme spoznali čokoľvek, čo sa poznať dá, i to, čo sa nedá, čo v mojej predstave znamená, že už netreba uvažovať v rozdielnych módoch a moduláciách, ale iba v jednej modulácii, v ktorej nedochádza k rozporu medzi prísne racionálnym a prísne morálnym. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite