Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: Nad starým rozhovorom

.peter Lipa .stĺpčeky .kultúra

Niekto objavil môj starý rozhovor v časopise Populár a poslal mi ho. Nie je tam ročník, len tá jedna strana. Podľa obsahu predpokladám, že to bolo v druhej polovici sedemdesiatych rokov.

.jazz, blues a iné: Nad starým rozhovorom

najprv som si ho len tak letmo pozrel, ale potom som usúdil, že bude zaujímavé porovnať moje dnešné názory na hudbu s tými vtedajšími. Populár bol slovenský hudobný mesačník, ktorý vychádzal od roku 1969  do roku 1992 ako výdobytok šesťdesiatych rokov, lebo predtým sa  u nás o populárnej hudbe veľmi nepísalo. Pod pojmom u nás mám na mysli Slovensko, lebo v starom Československu sme mali najmä vďaka bratom Čechom kvalitnú hudobnú publicistiku v podobe mesačníka Melodie a mnohých iných pokusov, ako bol povojnový Jazz (1947/48), Hudba a zvuk, alebo 9 čísiel Pop Music Expres z rokov 1968/69. 

V tom čase bola populárna hudba mimoriadne zaujímavou a aktuálnou témou, a preto sa našlo mnoho hudobných teoretikov a popularizátorov, ktorí sa jej nadšene a odborne venovali. Slovenský Populár bol našou odozvou na túto skutočnosť. Ten nakoniec vychádza aj dnes s prívlastkom Nový pod kuratelou Martina Chrobáka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite