Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.popcorn Juraja Malíčka: Kapitalizmus

.juraj Malíček .stĺpčeky .kultúra

Nahlas by som sa to asi vypovedať neodvážil a aj potichu s tým mám dosť problém, ale nedokážem sa ubrániť myšlienke, že naším vôbec najväčším problémom predsa len bude ten nešťastný kapitalizmus, ktorý vlastne ani kapitalizmom tak úplne nie je, alebo je, neviem, nie som ekonóm, a tak by bolo najrozumnejšie vôbec sa nevyjadrovať.

.popcorn Juraja Malíčka: Kapitalizmus

lenže, nedá mi to, nedokážem si zahryznúť do jazyka, či skôr do klávesnice, a tak sa pokúsim sformulovať, prečo si myslím, že kapitalizmus je problém, ten kapitalizmus, čo kapitalizmom vôbec nemusí byť a asi ani nie je, ide iba o taký akýsi zvrátený hybrid, v ktorom niet miesta pre iné ako jasne vyčísliteľné hodnoty. 

Akože hodnota a cena splývajú, respektíve to prvé, hodnota, je celkom v područí toho druhého, ceny. V takomto kapitalizme, napríklad, ťažko hovoriť o hodnote v morálnom či etickom slova zmysle, ale o cene sa asi hovoriť dá. Netreba to však úplne hrotiť, pokojne zostaňme celkom pri zemi, teda tam, kde sa nám ukazuje, že kapitalizmus, aby fungoval, nemusí ísť ruka v ruke s demokraciou, ako som si naivne myslel v puberte, keď k nám jedno i druhé prichádzalo, ale ešte podstatne lepšie si tento kapitalizmus rozumie s totalitou, s neslobodou, diktatúrou, kontrolou, represiou a tak ďalej. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite