Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.jazz, blues a iné: Texty Milana Lasicu

.peter Lipa .kultúra .hudba

Koncom februára ma pozval do Košíc Marián Čekovský. Ja som kedysi poznal Mariánovho otca. Študoval na chemickej fakulte. Práve vtedy, keď ja som bol na stavebnej. Bol to vynikajúci muzikant.

.jazz, blues a iné: Texty Milana Lasicu

hral na trúbke tradičný jazz a mal absolútny sluch. Neskôr, tak ako ja, tiež odložil chemický diplom a stal sa hudobníkom z povolania. Začiatkom covidu na jeseň 2020 mi Marián zavolal, že by rád oslovil pána Lasicu so žiadosťou o nové texty. 

Zúradoval som to tak, že som sa Milana opýtal, či s tým súhlasí, a na jeho kladnú odpoveď som už reagoval tak, že Marián sa s ním spojí a ja už s tým nič ďalej nemám. Milan dal Mariánovi vyše desať textov, teda materiál na kompletný album. Stalo sa to, čo do dnešného dňa cítime ako tragédiu a nenahraditeľnú stratu. Milan nás opustil. R.I.P. Marián hneď zverejnil jednu pieseň, ale, našťastie, ďalej nepokračoval. Všetci sme vtedy cítili, že s takýmito aktivitami musíme počkať. 

Teraz Marián zorganizoval Štátnu filharmóniu Košice, kapelu zloženú z vynikajúcich hudobníkov, svoju sestru Ľubicu, štyroch vokalistov a mňa, aby sme spolu zahrali a zaspievali jeho nové skladby, ktoré vznikli na texty Milana Lasicu. Bolo to spolu štrnásť pesničiek.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite