Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka: Rousseau ako otec progresivizmu?

.jakub Betinský .stĺpčeky .kultúra

Možno si ešte pamätáte predvolebné diskusie o (progresívnom) liberalizme a konzervativizme. Nielen o tom, či môžu byť lib – cons v budúcej vláde spojenci, ale diskusia sa viedla aj koncepčne o tom, aké sú medzi nimi základné rozdiely, v čom sú odlišné ich prvé princípy, z ktorých ideovo vychádzajú.

.pravidelná dávka: Rousseau ako otec progresivizmu?

nedávno som počul takéto historické ukotvenie ich rozdielnosti, ktoré sa vracia do 18. storočia. Hlavnou postavou je ženevský filozof Jean-Jacques Rousseau a za všetko môže jeho súťaživosť. V roku 1754 sa druhýkrát zapojil do esejistickej súťaže organizovanej Dijonskou univerzitou a súťažiaci mali teraz odpovedať na otázku: „Aký je pôvod nerovnosti medzi ľuďmi a schvaľuje ju prirodzený zákon?“ Aj keď Rousseau vtedy nevyhral, v roku 1755 vychádza jeho esej O pôvode a príčinách nerovnosti medzi ľuďmi (v slovenskom preklade z 2010). 

Jej základnou tézou je pozorovanie, že človek je prirodzene dobrý. V tzv. prirodzenom stave, teda kým sa stal súčasťou väčších spoločenstiev a civilizácií, bol človek akoby „vznešeným divochom“ – tvorom samotárskym, ale nie zlým, a ako píše Rousseau, mal „vrodený odpor vidieť, ako ostatní jeho druhu trpia“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite