Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.popcorn Juraja Malíčka: Justícia

.juraj Malíček .stĺpčeky .film

Mytológia je najviac. Nie vždy, niekedy je najviac etymológia a inokedy sémantika. Keď ale o niečom premýšľam, uviaznem a zacyklím sa, zvyknem sa inšpirovať návratom k akémusi prvotnému zdroju.

.popcorn Juraja Malíčka: Justícia

otupujem tak Occamovu britvu, nie vždy ma totiž jej užívanie uspokojuje. A možné je, samozrejme, aj to, že ju používam nesprávne. Navyše som dosť grambľavý a hrozí, že sa zraním, čím sa somárskym mostíkom vo veľkosti diaľničného viaduktu dostávam k meču v rukách Justície, rímskej bohyne práva a spravodlivosti. Náramne sa mi páčia jej vyobrazenia a symbolika s nimi spojená. Meč v pravej ruke, aby bolo čím trestať, a v ľavej ruke váhy, aby bolo čím vážiť vinu a nevinu. 

A má zaviazané oči, aby nevidela, koho má pred sebou, aj keď toto je vraj relatívne nový atribút, ktorý by sa nemal spájať s antickou tradíciou, a často stojí na peniazoch alebo na hadovi, aby bolo jasné, že je neúplatná a gniavi zločincov. V praxi to asi bude komplikovanejšie, ale tá symbolika je dokonalá. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite