Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.popcorn Juraja Malíčka: Dramatická autentickosť

.juraj Malíček .stĺpčeky .film

Kontext do prvej vety, predsa len, nie všetci sa dívali – ten seriál sa volá True Detective, v našej lokalizácii Temný prípad, a keď sa v roku 2014 objavil v ponuke HBO, stala sa z neho skoro až spoločenská udalosť.

.popcorn Juraja Malíčka: Dramatická autentickosť

Vvzbudil širšiu diskusiu, dívalo sa viac ľudí ako zvyčajne a aj sa výživne diskutovalo. Nielen o tom, či Matthew McConaughey prehráva až priveľmi, alebo len tlačí na hranu, aby ešte intenzívnejšie ilustroval existenciálnu vykorenenosť svojho hrdinu. Bol to a dodnes je v istom zmysle definujúci seriál. Až tak, že druhá séria (2015) veľa ľudí sklamala práve preto, že sa až príliš držala alebo nedržala svojej definície. 

Ale spätne, s odstupom a aj v kontexte prvej série, je aj druhá séria skvelá. Aj tretia z roku 2019 a teraz, na prahu štvrtej série (dosiaľ boli odvysielané dve epizódy zo šiestich), to vyzerá tak, že Temný prípad by sa opäť mohol stať celospoločenským kultúrnym fenoménom. A možno už nie, doba sa predsa len zmenila. V každom prípade ale platí, že keď sa seriál za desať rokov dočká iba štyroch sérií, je to signál, že tvorcom ide primárne o kvalitu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite