Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka: Prečo žijeme v dobe filozofickej

.jakub Betinský .stĺpčeky .kultúra

Keďže som prežil celý svoj univerzitný život v zahraničí, len teraz pomaly spoznávam súčasných filozofov a filozofky nášho stredoeurópskeho regiónu. Nedávno môj radar zaznamenal aj mladú českú filozofku a novinárku Terezu Matějčkovú.

.pravidelná dávka: Prečo žijeme v dobe filozofickej

minulý november spustila svoj týždenný filozofický podcast Pravda neexistuje? a dnes je vonku už 10 epizód. V každej vás čaká hodina zvedochtivého filozofického vyhmatávania reality. Tereza Matějčková často opakuje tento postreh: „Žijeme v extrémne filozofickej dobe.“ Z čoho je to zrejmé? „Z toho, že mnohí z nás si kladú veľmi základné otázky, ktoré, ako sme si mysleli, máme vyriešené.“

Skôr než uvediem niekoľko príkladov takýchto otázok, pristavme sa pri ich povahe. Tieto otázky sa nám naprieč dejinami vracajú, no nie preto, že sú nevyriešené, ale preto, že konečná a vyčerpávajúca odpoveď na ne neexistuje. Tradične nazývame tieto otázky filozofickými a úsmevne si pri nich môžeme pripomenúť túto dilemu: Zaoberáme sa nimi preto, lebo sme ľudia? Alebo sme ľudia práve preto, že sa nimi zaoberáme? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite