Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Veriaca – obrátenie Ayaan Hirsi Ali

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

V novembri 2023 sa stala dôležitá vec: Ayaan Hirsi Ali oznámila, že sa z ateizmu obrátila na kresťanstvo. A ak neviete, o koho ide a prečo by to malo byt vôbec významné, tak sa pustite do tohto zvedochtivého čítania. Začnime však najprv niekým iným.

.zvedochtivé čítanie: Veriaca – obrátenie Ayaan Hirsi Ali TARA WALTON/TORONTO STAR/GETTY IMAGES Svoju životnú cestu opísala Ayaan Hirsi Ali v knihe Neveriaca, ktorá vyšla v roku 2006.

bertrand Russell bol známy britský ateista. Vlastne, jeden z najznámejších z celého 20. storočia. Dodnes mnohí citujú jeho odpoveď na to, čo by spravil, ak by po svojej smrti predsa len zistil, že Boh existuje. Ak by sa ho Boh v tej chvíli spýtal, prečo v neho počas života neveril, odpovedal by: „Nebolo dosť dôkazov, Bože. Nebolo dosť dôkazov.“ Niežeby Russell nevedel o rôznych takzvaných dôkazoch Božej existencie, ktoré tu s nami počas histórie boli a v rôznych podobách sú tu dodnes. Vedel o nich, len mu pripadali nepresvedčivé.

O ich nepresvedčivosti napokon napísal v roku 1927 známu esej s názvom Prečo nie som kresťan. Aká je však spojitosť Russella s tým, o čom si chceme povedať v dnešnom článku? Celkom priamočiara. V novembri tohto roka sa totiž na internete objavil text, ktorý narážal na názov jeho eseje. Významovo bol však celkom opačný a niesol titul: Prečo som dnes kresťankou. Jeho dôležitosť je v tom, že nebol len tak od hocikoho. Pochádzal z klávesnice Ayaan Hirsi Ali. A aby sme pochopili, v čom spočíva tento šokujúci faktor, musíme si, samozrejme, povedať niečo viac o nej. Takže, v prvom rade, kto je Ayaan Hirsi Ali?

piata jazdkyňa apokalypsy

Ayaan je veľká osobnosť v spoločenskom dialógu o náboženstve. Dnes je päťdesiatnička a narodila sa v Somálsku, kde aj vyrastala. Po svojej skúsenosti s miestnym islamom sa nakoniec stala jeho veľkou kritičkou. Začala sa ozývať za práva žien a robiť v tomto smere osvetu. To bolo až po tom, ako sa jej z Afriky podarilo odísť a usadiť sa v Holandsku, kde bola v mladom veku zvolená do tamojšieho parlamentu – v roku 2003. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite