Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Byung-Chul Han a konzumný narcizmus

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

Byung-Chul Han je nemecký filozof juhokórejského pôvodu, o ktorom ste asi donedávna nepočuli. Označujú ho aj za filozofa post-postmoderny a kladie si rôzne otázky. Čo je to moc a ako sa prejavuje vo svete? Sme si naozaj istí, že sme slobodní? A ako viem, že v mene slobody, autonómie a autenticity nezotročujem sám seba?

.zvedochtivé čítanie: Byung-Chul Han a konzumný narcizmus Kórejsko-nemecký filozof a kultúrny teoretik Byung-Chul Han.

han odkazuje na Michela Foucaulta a jeho koncept biopolitiky: že výkon moci stojí na represii, ktorá zasahuje každú oblasť ľudského života. Predstavte si fungovanie komunistického režimu, kde je sloboda zatlačená do vnútorného prežívania jednotlivca a moc funguje smerom zvonku dnu, až zasiahne celé vnútro človeka ako kvas totality. Pripomeňme si hlavnú postavu Orwellovho románu 1984, pána Winstona Smitha, ktorého vnútro bolo nakoniec tak prekvasené mocou Veľkého brata, že sám Winston priznal, že namiesto nenávisti k nemu cíti úprimnú lásku.

vyhorenie ako syndróm celej spoločnosti 

Han však ide ešte ďalej: hovorí, že dnešný výkon moci, teda spôsob, akým sme mocou kontrolovaní, ovplyvňovaní, a teda aj manipulovaní, je ešte radikálnejší a súčasne subtílnejší. Podľa Hana Foucault prehliadol jednu zásadnú vec, a to ľudskú schopnosť a ochotu manipulovať seba samých. Nielenže je to oveľa efektívnejšie ako ovplyvňovanie zvonku, ale jednotlivec, ktorý zotročuje sám seba, má z toho aj pozitívny pocit či dojem, že takpovediac pracuje sám na sebe, na dosahovaní svojich plánov, túžob a snov.

Han pozoruje, že človek sa dnes sám sebe stal projektom a namiesto Foucaultových konceptov biopolitiky a biomoci (fr. biopouvoir, angl. biopower) hovorí o psychopolitike a psychomoci. Ako na nás teda dnes vplýva politická, spoločenská, kultúrna či ekonomická moc? Nejde už viac o represiu, ktorá smeruje zvonka dnu, Han hovorí o depresii, ktorá operuje zvnútra von. Povedzme si teraz niečo o jeho koncepte vyhorenej spoločnosti, narcizme, konzume a objektifikácii, a tiež o tzv. totalite rovnakosti a nedostatku stretania sa s Inakosťou s veľkým I. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite